scheidingsmethodes

Voorbeelden geven van scheidingsmethodes in de chemie en in het dagelijks leven (bv. koffie zetten).

Er zijn 8 verschillende scheidingsmethodes, daarvan ga ik der nu een paar uitleggen.

  • Destillatie
  • Filtratie
  • Extractie
  • Indampen
  • Afschenken/ decanteren
  • Centrifugeren
  • Adsorptie
  • Chromatografie

1 Extractie:
Extractie is een ander woord voor uitrekking. Met Extractie maak je gebruik van verschillende stoffen hun oplosbaarheid. Je kan bijvoorbeeld thee  gebruiken. Want thee blaadjes kunnen niet oplossen in het water, maar de smaak en geur stoffen worden wel overgebracht.  Die methode noem je extraheren.  Deze methode kan je niet gebruiken als je bijvoorbeeld suiker en zout in water doet, want dan lost het beiden op en werkt de extractie niet meer. Het kan dan wel weer met kruidenolie en -azijn, doordat je de kruiden een lang tijd laat trekken in de olie of azijn. Word net zoals bij de thee de smaak en geur overgebracht terwijl er geen kruiden meer in de olie of azijn zitten.

2: Filtratie

Bij filtratie maak je gebruik van het verschil qua grootte in stofjes, dat noem je deeltjesgrootte. Je zou het ook kunen vergelijken met een zeef, alleen dan in het heel klein. Alle deeltjes die dan achter blijven in de zeef, noem je residu en alle gefilterde deeltjes noem je filtraat. Deze methode word gebruikt om in een vloeistof met daarin vaste stukjes te scheiden en dat noemen we suspensie. Deze methode kan je ook gebruiken om vies water te gaan filteren. 

3: Destillatie

Tijdens een destillatie wordt een mengsel van stoffen gescheiden door een onderling verschil in het kookpunt.

Bijvoorbeeld:

  • Het destilleren van sterke drank. (Het kookpunt van water is hoger dan alcohol, dus de alcohol verdampt eerder.)
  • Het kookpunt van suiker is hoger dan dat van water waardoor de suiker overblijft.

Indampen

Indampen gebruik je om een mengsel van een vaste stof en een vloeistof te scheiden. Indampen wordt meestal toegepast al de vloeistof niet bewaard hoeft te worden.