Periodiek systeem

In het periodiek systeem staan alle elementen, die ellementen heb je nodig voor alles. Sommige elementen kennen we al heel lang zoals goud, ziler en ijzer, maar alle andere 110 elementen die wij kennen zij heel veel later ontdekt. Er werden elke keer weer nieuwe elementen ontdekt, men vond dat ze te veel op elkaar gingen lijken waardoor hierdoor werd een systeem bedacht. 

In de negentiende eeuw kwam Dmitri Mendelejev er achter dat er in het systeem allemaal overeenkomsten zitten. Je kan namelijk alle elementen op een logische manier neerzetten in een soort tabel, zodat alle elementen met dezelfde eigeschappen bij elkaar staan. Dat tabel heet het periodiek systeem der elementen. het kan je heel veel werk besparen, want je kan zien welk element tot welke groep behoort en je weet dan ook gelijk dan welke eigenschappen dat element heeft.

PERIODEN: EEN WERELD VAN VERSCHIL

Het periodiek systeem bestaat uit elementen in allemaal rijen, die op volgorde staat op atoomnummer( alle protonen die een de kern van een atoom zit). ALs je links bovenaan begint en dan steeds van links naar rechts gaat dan zie je dat alle atoomnummers steeds veder oploopt.

Een zo'n rij noemen ze een periode. Alle elementen in die periode lijken heel erg op elkaar qua alle protonen die in de kern zitten en het gewicht van zo'n periode lijkt ook allemaal op elkaar. Maar tussen die elementen zit ook een groot verschil qua fysische en chemische eigenschappen die ze hebben. Je neemt bijvoobeeld koolstof(het binnenste van je potlood). Neon een bepaald soort gas, wat je vaak ziet als bijvoorbeeld straatverlichting, staat in de zelfde periode als koolstof

GROEPEN: VEEL OVEREENKOMSTEN

Alle verticale rijen worden groepen genoemd. Alle elementen die in één zo'n groep zitten hebben allemaal evenveel elektronen in hun elektronenschil zitten. In de linker kolom zit namelijk 1 elektron in de schil, in de tweede kolom zitten er 2 enz.

Alle elementen die in dezelfde groep zitten hebben eigenschappen die veel op elkaar lijken of ze zijn hetzelfde. Het is niet zo schokken als je zal denken, want elektronen spelen een sleutel rol bij chemische reacties. bijvoorbeeld neon dat zit in de zelfde groep als allemaal andere gassen, die niet zo snel reageren. Die gassen worden edelgassen genoemd, Goud en zilver zitten ook in die kolom.

Metaal en niet metaal:

Bron 4