Fotolyse, termolyse en eletrolyse
De drie manieren van ontleding (fotolyse, thermolyse, elektrolyse) benoemen.
Thermolyse
Als je een stof heel warm maakt vallen de moleculen uit de stof uit elkaar. Bij deze vorm van ontleding gebruik hoge tempraturen, daarom heet deze vorm van ontleding ook thermolyse. Je kan thermolyse gebruiken bij suiker, dit hebben wij in een les ook gedaan. Als je suiker heel warm wordt veranderd het in twee zichtbare stofjes. De eerste is een vaste zwarte stof en de tweede een brandbare gas. De zwarte stof is koolstof en de andere is waterstofgas. Omdat het zo warm is komt waterstofgas vrij en waterstofgas is brandbaar daarom kan je die gas in de vik zetten. Aks dit gebeurd komt ook een derde stof die je niet goed kan zien en dat is zuurstof.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=345&v=y340Eso9X-g
Elektrolyse
Als je een elektrische stroom door bepaalde stofjes laat gaan kunnen die stoffen in stukjes uitelkaar vallen. Deze elektriciteit gebruik je als een een vorm van ontleding, daarom heet dit elektrolyse. Voor elektrolyse gebruik je elektronen. Voor dit worden vaak staafjes van platina of koolstof gebruikt, maar je kan ook staafjes van andere metalen gebruiken. Je gebruikt vaak 2 elektronen in de stof. Door de min-pool en de pluspool aan te sluiten op elektronen, zie je een chemische reactie ontstaan. Je kan bijvoorbeeld de elektrolyse van water gebruiken. de min- en pluspool onstaat door gas. Aan de kant van de plus pool ontaat 2x zoveel gas als bij de min-pool. Het gas aan de kant van pluspool kan gaan ontploffen. Dat gas is waterstofgas. En het gas aan de kant van de min laat een stofje beter branden en dat stof je is zuurstof.
https://www.youtube.com/watch?v=aLvRqg7fe3Y
Fotolyse
Je kan sommige stoffen ook uitelkaar laten vallen als je er licht op laat schijnen. Bij deze voor van ontleding gebruik je licht en daarom noemen we dit fotolyse.
Maak jouw eigen website met JouwWeb